COVID-19

Tilbage til hverdagen

Fra 1. august bortfalder alle restriktioner i kollektiv trafik, bortset fra krav om brug af mundbind ved ind- og udstigning og når man står op. Kravet om mundbind gælder frem til 1. september.

Se Sundhedsstyrelsen anbefalinger

Krav om mundbind eller visir i kollektiv trafik

Du skal bruge mundbind eller visir i alle Midttrafiks busser, Letbanen, Midtjyske Jernbaner og Flextrafik ved ind- og udstigning og når du står op. Kravet gælder frem til 1. september 2021.

Rejser du med Flextrafik skal du bruge mundbind eller visir ved følgeskab til og fra vognen, og ved ind- og udstigning. Du behøver ikke bruge mundbind eller visir, når du sidder på din plads i bilen.

Du kan tage mundbindet af, når du sidder ned. Det samme gælder for chaufførerne.

Selvom du har et Coronapas, er du ikke fritaget fra at bruge mundbind eller visir i bus, tog og letbane.

Hvad kan du bruge:

Du kan bruge et engangsmundbind eller stofmundbind, der dækker næse og mund, er fæstnet med snor, elastik eller lignende bag ørerne eller bag hovedet, og som er tætsluttende omkring ansigtet.

Eller du kan bruge et visir, som er en skærm af plastik, der dækker øjne, næse og mund, eller næse og mund, men som ikke er tætsluttende omkring ansigtet. Er du forhindret i at bruge mundbind, kan et visir være en god løsning, da det ikke slutter tæt omkring næse og mund. 

Hvem er fritaget:
Følgende kunder er fritaget fra at bruge mundbind og visir:

  • Børn under 12 år
  • Personer med nedsat bevidsthedsniveau
  • Personer med fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.

Mundbindet eller visiret må fjernes helt eller delvist, hvis der er en anerkendelsesværdig årsag til det. Det er fx i følgende tilfælde:

  • Under kortvarig indtagelse af mad og drikke, såfremt dette er tilladt i henhold til ordensregler for det pågældende transportmiddel, station m.v.
  • Under indtagelse af medicin.
  • Under samtale med personer, der mundaflæser.
  • Hvis mundbindet eller visiret giver vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser.
  • Hvis politiet skal foretage identifikation.

Husk derfor, at der kan være en god grund til at nogle kunder ikke bærer mundbind eller visir. Undgå at påtale den manglende brug over for kunden. Spørg istedet kontrollørren, hvis du er i tvivl om, hvorfor en anden kunde eller en chauffør ikke bærer mundbind eller visir.

Kontrollører håndhæver krav:
Chaufførerne har ret, men ikke pligt, til at afvise kunder uden mundbind eller visir. Midttrafik har sendt ekstra kontrollører i hele Midttrafiks område, der skal håndhæve regeringens krav om brug af mundbind og visir.

Læs spørgsmål og svar om brug af mundbind eller visir 

Midlertidlig betaling med MobilePay

Som en midlertidig løsning vil det være muligt at betale sin rejse i Midttrafiks busser med MobilePay.

 Vælger du at betale med MobilePay, skal du være opmærksom på følgende: 

  • Du skal gennemføre betalingen INDEN du stiger på bussen 
  • Du skal kende den korrekte pris på din rejse, som svarer til prisen på en enkeltbillet. (Du kan fremsøge prisen på Rejseplanen, på Midttrafiks prisberegner eller få den oplyst ved at ringe til Midttrafik Kundecenter på 70 210 230)
  • Du skal notere rejsedato og til/fra destination i tekstfeltet 
  • Betaling skal ske til Midttrafiks MobilePay nummer 545430 

Det er muligt at gennemføre betaling hjemmefra og eventuelt få hjælp fra en pårørende. Du skal bare kunne fremvise kvittering med rejsedato og til/fra destination til chauffør og kontrollør.

Går din rejse ind i et andet trafikselskabs område, kan du ikke bruge denne løsning.