Ny pulje bidrager til bedre stoppesteder
Fra efteråret 2021 kan kommuner og region ansøge om Midttrafiks medfinansiering af stoppestedsforbedringer. Stoppesteder er en vigtig del af kundens samlede rejseoplevelse. I 2020 udgav Midttrafik en stoppestedsmanual som et rådgivningsværktøj til kommuner og region. Nu kan en nyoprettet pulje på 5 mio. kr. hjælpe med at realisere projekter, der skal gøre den kollektiv trafik mere attraktiv for kunderne. Stoppestedspuljen er resultatet af en temadrøftelse i Midttrafiks bestyrelse i april 2021.
Med stoppestedsmanualen i den ene hånd og puljemidler i den anden, har Midttrafik nu fået muligheden for at påvirke standarden for stoppesteder i Region Midtjylland. En gennemgang af de midtjyske stoppesteder tidligere på året afslørede, at der er plads til forbedringer på en række punkter, som fx kvalitet, udtryk, vedligehold, rengøring og skiltning. Der er opstået nye behov for cykelparkering i form af sikkerhed og ladestandere, samtidig med forventninger til mere digital information på større stoppesteder og knudepunkter.
Midttrafiks stoppestedspulje
Region Midtjylland og kommunerne i regionen kan allerede fra efteråret ansøge om op til 50 % medfinansiering af projekter, der løfter kvaliteten af publikumsfaciliteter enten ved opgradering og/eller nyetablering af stoppestedsforhold. Puljen består i 2021 af 5 mio. kr., som er finansieret inden for Midttrafiks budget.
Eksempler på projekter, der kan ansøges om:
- Konkrete projekter på enkeltstop eller knudepunkter.
- Generelle projekter med gennemgang og prioritering af indsatsen i et bestemt område eller langs en rute.
- Forhold og faciliteter på stoppestedet, som fx stoppestedsudstyr, cykelparkering, belysning og belægning.
Få inspiration i artiklen om Fremtidens cykelparkering i Lemvig
Rammer for puljen:
- Der er afsat 5 mio. kr. i 2021
- Midttrafik indgår som rådgiver i de stoppestedsprojekter, der medfinansieres
- Puljen medfinansierer stoppestedsprojekter med op til 50 %
- Puljen begrænser ikke muligheden for yderligere tilskud, fx fra staten
- Kommuner og region skal bidrage med finansiering på mindst 50 %
Ansøgningsproces og organisering
Kommuner og region vil modtage information om ansøgningsprocessen efter sommerferien. Midttrafik skal modtage ansøgning om medfinansiering i efteråret 2021, hvorefter puljemidlerne bliver tildelt. De ansøgte projekter skal implementeres i løbet af 2021 og 2022.
Midttrafik evaluerer de indkomne ansøgninger efter fastlagte kriterier. Følgende vil blive vægtet:
- Projektet følger stoppestedsmanualens retningslinjer
- Projektet rammer vigtige strategiske knudepunkter og strækninger
- Det antal kunder, der opnår en gevinst ved projektet
- Projektet giver anledning til yderligere medfinansiering
- Geografisk spredning i regionen
Evalueringen bliver foretaget af en projektgruppe, der er nedsat i forbindelse med stoppestedspuljen. Projektgruppen består af en projektleder, samt repræsentanter fra faglige områder som rådgivning, køreplanlægning og markedsføring. Ledelsen af projektgruppen er forankret i afdelingen Planlægning og Rådgivning. Projektgruppen evaluerer de indkomne ansøgninger og tildeler puljemidler til de udvalgte projekter.
Efter tildelingen vil kommuner og region være ansvarlige for etablering af det ansøgte projekt. Midttrafik vil indgå i arbejdet med rådgivning og faglig sparring. I større projekter kan Midttrafik indgå i en arbejdsgruppe med kommune eller region. Projektgruppen vil bidrage med kvalitetssikring af de ansøgte projekter.