Rejsegods, cykler, løbehjul m.m.
Du må medbringe personlig bagage, hvis det ikke generer eller er til fare for andre, og uden at det tilsmudser eller ødelægger bussen eller Letbanen, samt hvis der er plads til det, og ind- og udstigning ikke generes. Chaufføren vurderer, om din bagage kan medbringes i bussen.
Du kan gratis tage en barnevogn, klapvogn eller rollator med i bussen, Letbanen eller Midtjyske Jernbaner, hvis der er plads til det, og ind- og udstigning ikke generes.
Barnevogne mv. medbringes på eget ansvar. Vognen skal stå med låste hjul, og det anbefales at fastspænde vognen med de remme, der er monteret i bussen eller Letbanen til dette formål. Barnet kan være i barnevognen under kørslen, hvis det er fastspændt. I denne situation skal du blive ved vognen af sikkerhedsmæssige hensyn.
Barnevogne, klapvogne og rollatorer må kun medbringes, når de bruges til persontransport. Der må ikke sidde flere børn i vognen, end den er beregnet til.
Der er typisk plads til højst to barnevogne eller én kørestol pr. bus. Chaufføren kan afvise at tage en barnevogn, klapvogn eller rollator med, hvis der er begrænsede pladsforhold. Chaufførens vurdering er gældende.
Ønsker du at medbringe en barnevogn, klapvogn eller rollator, skal du selv kunne løfte den op i bussen. Chaufføren har ikke mulighed for at hjælpe dig.
I Letbanen skal barnevogn, klapvogn og rollator placeres i de afmærkede flexarealer.
Se eventuelt afsnittet om kørestole
Opdateret februar 2021
Generelle forhold i bussen
Du kan mod betaling medbringe din cykel (inkl. elcykel og foldecykel) i en del af Midttrafiks busser*), hvis der er plads til det.
Cyklen skal altid placeres i bussens bagagerum, og du skal forvente, at du selv skal placere cyklen i bagagerummet. Du kan ikke reservere plads til din cykel. Det er desværre ikke muligt at medbringe trehjulede voksencykler, varecykler, ladcykler, cykelanhængere eller lignende, da de fylder for meget.
*) Vær opmærksom på, at du ikke kan medbringe din cykel i bybusser, rute 100, lufthavnsbusserne 912X/Billund og 925X/Tirstrup. Du kan heller ikke medbringe din cykel på rute 15, 103, 113, 123, 124 og 200 på de afgange, der køres af lavgulvsbusser (markeret med 'L - Lav indstigning' i toppen af køreplanen). Det er desværre ikke muligt at oplyse hvilke afgange, der køres af lavgulvsbusser, da det kan variere.
Du kan heller ikke tage cykel med i busserne 86, 87 og 89, der kører som erstatning ved længerevarende driftsforstyrrelser på Letbanen.
Elcykel
Hvis du ønsker at medbringe en elcykel, skal du, grundet vægt, have afmonteret batteriet inden bussen ankommer.
Betaling
Du skal købe en cykelbillet, hvis du vil have din cykel (inkl. elcykel og foldecykel) med i bussen. En cykelbillet svarer til en 2-zoners billet til voksentakst. Billetten gælder for hele rejsen (inkl. omstigninger), hvis du har en gyldig billet eller et gyldigt kort til rejsen. Hvis du køber en ny billet i forbindelse med omstigning (f.eks. ved returrejse eller ved omstigning fra tog til bus), skal du også forny din cykelbillet. Du kan ikke betale for cyklen med klippekort, men du kan købe en cykelbillet i Midttrafik app. Du kan via chaufføren checke en cykel ind på dit rejsekort. Det er også muligt at købe et rejsekort flex eller rejsekort anonymt med kundetypen cykel. Dermed har du et særskilt rejsekort til din cykel. Du kan se priser på rejsekort.dk
Du kan ikke bruge en cykelbillet fra DSB/Arriva i bus eller letbane.
Du kan ikke bruge en Midttrafik-cykelbillet ved togrejser (DSB, Arriva). Her gælder DSB's og Arrivas regler og priser.
Særlige forhold når du medbringer din cykel i Midtjyske Jernbaner
Du kan tage din cykel gratis med i Lemvigbanen, mens du skal betale for at medtage den på Holstebro-Skjern.
Læs mere om cykler i Midtjyske Jernbaner
Opdateret februar 2021
Særlige forhold når du medbringer din cykel i Letbanen
Almindelig cykel og elcykel
Du kan tage din cykel med i Letbanen, dog ikke på strækningen Skolebakken - Universitetshospitalet i myldretiden (kl. 7.00 - 9.00 og kl. 15.00 - 17.00 på hverdage). En overtrædelse af cykelspærretiden vil medføre en kontrolafgift på 100 kr.
Cyklen skal placeres i flexarealet. Husk at købe en cykelbillet i form af en 2-zoners enkeltbillet til voksentakst eller check cyklen ind på dit rejsekort via rejsekortautomaten eller check ind ekstra-kortlæseren på perronen. Du kan ikke betale for cyklen med klippekort, men du kan købe en cykelbillet i Midttrafik app.
Specialcykler og cykelanhængere
Det er desværre ikke muligt at medbringe trehjulede voksencykler, varecykler, ladcykler, cykelanhængere eller lignende i Letbanen.
Foldecykel
Du kan medbringe din foldecykel gratis på alle strækninger og i alle tidsrum. Din foldecykel skal være foldet sammen, og den skal placeres under sæderne eller i flexarealet. Foldecykler må maksimalt fylde 115x60x30 cm.
Gratis cykelmedtagning i Viborg bybusser
Fra 1. januar 2019 kan du tage din cykel med i bybusserne i Viborg helt gratis uden for myldretiden, som er hverdage kl. 7.00 – 9.00. Ordningen, som oprindeligt var et to-årigt forsøg, er forlænget, så den løber indtil september 2021. Ordningen understøtter Viborg Kommunes ønsker om, at Viborg skal være en god cykelby.
Cyklen skal placeres på midterperronen, hvor der er stropper til fastspænding. Der er plads til maks. to cykler i hver bus. Ind- og udstigning må ikke generes. Pladsen bliver delt med barnevogne, kørestole mv. Er pladsen optaget, bliver du nødt til at vente på næste bus. Chaufførens vurdering er gældende.
Løbehjul/el-løbehjul
Løbehjul/elløbehjul følger de samme retningslinjer som cykler. Dvs. det kan medtages mod betaling i regionale busser og Letbanen (÷myldretid). Det er gratis i Midtjyske Jernbaner og i bybusser i Viborg, mens det ikke kan medtages i øvrige bybusser.
Kan løbehjulet/elløbehjulet foldes sammen, kan det dog medtages gratis i bussen som normal bagage. Det må maksimalt måle 30 x 60 x 100 cm. Børneløbehjul kan medtages som bagage, hvis det ikke er til gene for øvrige passagerer.
Opdateret februar 2021